Så tar du hand om fåglarna i vinter

Genom att mata fåglarna under hjälper du dem att överleva vintern, så gör en god gärning och se fåglarna samlas för en vinterfest.

 

Vissa fåglar flyttar söderut till varmare breddgrader under vintern, men de som blir kvar kan behöva lite extra hjälp för att klara en lång, kall vinter.

Mat med hög energy hjälper fåglarna att stå emot låga temperaturer, men kylan, bristen på dagsljus, och snön, gör det svårt för dem att hitta tillräckligt mycket mat. Att mata våra fjäderklädda vänner är inte bara en fin, vänskaplig gest utan även en trevlig hobby som bringar glädje till vintermånaderna.

Här nedan har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna kring att mata fåglar på vintern.

När ska man börja och sluta mata fåglar?

Börja mata fåglarna när marken fryser eller när den första snön faller. Fortsätt fram till våren, när marken är bar och tjälen släppt. När du en gång börjat mata fåglarna, är det viktigt att du fortsätter göra det konsekvent under hela vintern, eftersom fåglarna vänjer sig vid att återkomma till speciella utfodringsplatser.

Undvik att mata fåglarna under sommaren, när de kan hitta sin egen mat i naturen, som är bättre för dem. Dessutom sprids sjukdomar lättare vid fågelmatare när vädret är varmare.

Orthex birdfeeder
Orthex birdfeeder

Var ska man placera fågelmatare?

Placera fågelmataren en bit bort från huset, eftersom fåglar är lättskrämda och riskerar att flyga in i fönster som de inte ser på grund av speglingen. Träd och buskar erbjuder skydd från kalla vindar och rovdjur.

Detär en bra idé att ha flera platser i trädgården för fågelmatning så att fåglarna inte behöva konkurrera med varandra.

Om du bor i en lägenhet, prata med dina grannar innan du sätter upp en fågelmatare så att du inte stör någon annan.

Vad ska man mata fåglarna med?

Den mest populära fågelmaten är solrosfrön, jordnötter, havre, och talg. Dessutom kan du även testa hirs, hampafrön, raps, linfrö eller bär.

Det är bra att krossa nötter till mindre bitar för att göra det lättare för små fåglar att äta dem. Undvika att mata fåglarna med dålig eller väldigt salt mat.

Hur gör man iordning en plats för att mata fåglar?

Att hänga upp fågelmatare är ett bra sätt för att mata fåglar, eftersom fågelmat på marken kan locka till sig ovälkomna besökare.

Orthex stilrena och minimalistiska fågelmare är tillverkade av UV- och frostbeständiga material, och klarar temperaturer så låga som minus 40°C.

I serien finns tre olika modeller: en talgbollsautomat, och Birdie och Kåtan fågelmatare. Alla Orthex fågelmatare är tillverkade i småländska Tingsryd av hållbar, återvunnen plast.

Fågelmatarnas slutna design förhindrar att fåglar kommer in i dem, vilket minskar risken för spridning av sjukdomar bland fåglarna. Fågelmatarna har tagits fram i samarbete med svenska ornitologer.

Fågelmatarna bör rengöras utomhus eftersom de kan innehålla fågelexkrementer. Använd handskar när du städar dem och tvätta händerna noggrant efteråt.

Källa: BirdLife Finland